Chefer har vi alldeles för många av - vi behöver ledare!

2023-02-17

Att samarbeta med ett bollplank eller katalysator till ledningsgruppen som hjälper er att se och förstå hur gruppen kan bli bättre genom att ta hand om potentialen i var och en. Att anlita en coach som stöd, pepp och utmaning i din roll som chef. Ger ofta mer effekt än ytterligare ett kort seminarium. Så här ser jag på ledarskapets roll.

Det är dags att sätta fokus på ledarrollen. Personen som inte bara innehar en titel som betyder att man är chef på en given nivå i organisationen eller för ett specifikt projekt, utan individen som axlar ledaransvaret. I hundvärlden pratar man ofta om ledarskapets roll, i människovärlden ser vi det som självklart att du ska veta vad du behöver göra. Så lätt är det inte. Risken är att du tar efter dåliga förebilder eller fastnar i att pricka av på listan, "chefens rutiner" som du fått från HR.

Vi behöver fler av följande:

👉 En ledare som tillåter sig att vara människa och som ser sina medarbetare som människor, inte bara kuggar i maskineriet.

👉 En ledare som är både tydlig, lyhörd och prestigelös.

👉 En ledare att lita på som chef och överordnad.

👉 En ledare som fattar även obekväma beslut och visar vägen.

👉 En ledare som har modet att ta tag i sina egna rädslor och tillkortakommanden.

Som chef OCH ledare behöver du ägna mer tid åt vad du står för och dina förutsättningar, istället för att oroas eller förundras över vad andra tror på. Det måste vara okej att vilja ha en coach. Vi måste jobba mer med utveckling av ledningsgruppen, mellan ledningsmöten. Ni kommer frigöra både tid och kraft och får ökad fokus på det som verkligen spelar roll. Höj er egen standard och andra kommer att följa, precis som ert positiva rykte.

Den som startar med ett kraftfullt VARFÖR manipulerar inte, den inspirerar. Den som själv gör genom handling behöver kommunicera mindre om vad som är viktigt. Tvärtom blir sämre resultat. Tvärtom är - dåligt ledarskap!

💪 Vi behöver fler starka ledare för en ny tid.
💪 Vi behöver fler modiga ledare som våga sätta ned foten och stå upp för det man tror på. På alla nivåer i våra organisationer.

För detta behöver du utvecklas.

Att samarbeta med ett bollplank eller katalysator till ledningsgruppen som hjälper er att se och förstå hur gruppen kan bli bättre genom att ta hand om potentialen i var och en.

Att anlita en coach som stöd, pepp och utmaning i din roll som chef. Ger ofta mer effekt än ytterligare ett kort seminarium.

Du vet vart du hör av dig om det låter intressant 😉 🤗

Jag säger som en av mina stora förebilder Jan Eliasson:
”Det är ett stort ansvar att vara chef, men samtidigt ett stort privilegium.”


#sluta_chefa #börja_leda #ledarskap #coachning #utveckling

(Foto: jag och en av våra kära hundar Balder när han var en "liten kille". För mig handlar ledarskap bland annat om omtanke. Det kommer du långt med. Och en puss på örat ibland 😂 )comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022