7 TIPS: Hur blir du en bra ledare i kundorienterad verksamhet?

2015-01-13

Service är ett ämne på allas läppar nästan hela tiden. På gränsen till att bli uttjatat. Men som med så mycket annat. Det är många som vet vad man borde göra... Här är 7 TIPS; Hur du blir en bra ledare i en kundorienterad verksamhet.

Det är ofta långt mellan ord och handling. Det är inte alltid så lätt att genomföra. Vad krävs för attvara en bra ledare i en kundorienterad verksamhet? 

·      Riv murarna mellan avdelningar. 

Detta är en klassiker. De vattentäta skotten. Det är "inte mitt bord". Vi och dom. Innan vi har satt en övergripande

vision och mål med kunden i fokus når vi inte hela vägen. 

·      Fira och belöna när kunden får upplevelser utöver det vanliga

Visst, vi har förhoppningsvis många nöjda kunder varje dag. Fira positiva framsteg och avsteg från policys och riktlinjer. När medarbetare vågar gå utanför befogenheten och göra det extraordinära. 

·      Hitta värdskapsgenen! 

Rekrytera medarbetare med passion och engagemang för kunden. Människor som har "genen" i sig. Lättare sagt än gjort alla gånger. Lita på din känsla och när den inte räcker, ta hjälp. De "ärvda" medarbetarna får du träna eller byta ut. Enkelt eller hur?!

·      Var själv ett föredöme. 

Arbeta själv i frontlinjen/”på golvet” regelbundet. Lägg örat mot rälsen, lyssna på kunden i frontlinjen, medlyssna telefonsamtal i kundtjänst. Som ledare skapar du både en större förståelse för produkten och samtidigt ökar du ditt förtroende bland medarbetare. En chef som är med i matchen och inte bara kommer när slutsignalen ljudit. 

·      Lita på medarbetarnas förmåga. 

Skapa stolthet för varumärke och produkt då får du medarbetare som levererar. Lita på att medarbetarna gör det som ska göras och skapa en intern feedbackloop. Alla kan hjälpa varandra att bli bättre. Det ska inte alltid behövas en chef som säger till, eller hur? 

·      Ge mer! 

Hur skulle du skapat den ”perfekta utekvällen” för dina vänner? Vad behöver du göra då? Vad behöver hända? Ställ dig frågan: Vad vill du att kunderna ska skriva på Facebook efter mötet med företaget? (om man nu hade gjort det, vilket händer...)

·      Det krävs hela tiden förbättring. 

Det är lätt att sätta en policy eller bestämma en rutin och sedan glömma av den. Antingen tror man inte på den nya sättet och ändrar inte, eller så återgår man snart till det "gamla vanliga" eftersom ingen verkar bry sig... 

Det krävs hela tiden ett öga på leveransen och hur man kan göra det ännu bättre, enklare, lönsammare, smidigare ... för kunden!

 

Här kan du se "filmen".

 comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022