Ledarskap blir LEVANDEskap

2013-09-11

Levandegör den lustfulle ledaren i dig

Är du livs levande eller bara hologram. Kolla in bilden från en flygplats jag landat på. Du välkomnas på flera språk av denna flygvärdinna...

Livet är en ständig renovering brukar jag uttrycka. Alltid är det något som är trasigt, tjänat ut eller behöver förnyas. Det gäller huset, cykeln, bilen, båten, lägenheten, såväl som jobbet, kroppen, knoppen och relationerna. Inget eller ingen lever för evigt utan omsorg. Denna sanning gäller även ledarskapet. För att kallas ledarskap ska det vara just levande – ett levandeskap.

Ledare är ingen du bara blir när du får en chefstitel utan, precis som det låter, ledare skapas. Av dig själv från insidan och ut, men också av dina medarbetare. I varje dags görande. Medarbetare är inte nådiga med att både bedöma och döma i det tysta – ledarens dagliga gärning.

Ledarskap är en process, ett ständigt pågående arbete. Ingen är nog direkt född till ledare, dock har några bättre förutsättningar. Något att stanna upp och fundera kring;   

Hur har dina bra chefer varit? Vilka egenskaper utmärker dem?

För att bli riktigt framgångsrik krävs förmåga till att skapa kontakt. Du måste först nå hjärtat på dem du leder innan du kan kräva ett ordentligt handtag. I alla fall om du vill ha ett ärligt handtag där man ställer upp för att man vill, inte för att man måste. Chefer får medarbetare och människor som följer och gör som dem säger. Ledare attraherar ledare. Ledare tillåter medarbetare att ta för sig, ta ansvar, få makt och också ta åt sig äran. Ledare tillåter laget att vinna. Ledarskap är att skapa ett vinnande lagarbete, där jaget och laget gemensamt arbetar för att genomföra uppgiften och nå målet.

Ledare tillåter medarbetare att lyfta fram sin egen potential. Förtroende blir avgörande. Tillit är inte bara ett ord. Tillit är något du visar i handling. Förtroende vinns inte genom fina overheadbilder eller ett välstrukturerat organisationsschema.

Förtroende får du genom att visa öppenhet, ärlighet, rättframhet och tydlighet, men också genom att visa vem som är chefen när det bränner till. En chef och ledare som står bakom i vått och torrt. Inte bara i uppgång, utan även när det blåser snålare vindar. Ett långsiktigt hållbart ledarskap kräver uthållighet och att leva rollen – fullt ut. Att bara ta på sig chefskostymen måndag till fredag tror jag inte håller. Ledare är ledare oavsett när du träffar dem, en tisdag eller en söndag, under semestern eller på jobbet.

Jag menar inte att man aldrig är ledig eller ska ta ledigt, tvärtom. Jag menar att ledarskapet sitter på insidan. Medarbetarna tar till sig ledaren först, sedan ledarskapet och först därefter budskapen kring vision, mål och affärsmässiga planer. Tror man inte på ledaren kommer ledarskapet och de övriga delarna att flagna likt målarfärgen på husets södersida.

Framgångsrika ledare kommunicerar en enande vision, framhåller olika kompetenser och lyfter alla spelarnas potential. Inom politiken visar undersökningar att den ledare som starkast kan visa en positiv och målande bild över framtiden också kommer att få flest röster. Du kan säkert tänka på många stora ledare som samlat folket på detta sätt, eller hur? Men var finns våra karismatiska och visionära ledare undrar jag…

Att vara ledare handlar förstås också om att prioritera rätt saker. Att vara ledare handlar om uppoffring, både med sin tid och med sin person. Det är inte ett jobb du har vid sidan om allt det andra. Samtidigt handlar ledarskapet om att släppa fram andra. Du som ledare skapar förutsättningarna för laget att vinna.

För att sammanfatta mina tankar gäller följande för ett framgångsrikt hållbart ledarskap:

  • Levande lustfull ledarskap  
  • Att ledarskap skapas
  • Skapa kontakt är en avgörande förmåga 
  • Tillit och förtroende är grundbulten    
  • Vinnarinstinkt för laget ger segrar   
  • Tro på medarbetarnas potential      
  • Uthållighet och uppoffring     
  • Prioritering på att göra rätt saker

Anette Norberg tog i sitt Sommarprat i P1 upp några väl tankar väl värda att förmedla. Anette är lagledare för det svenska curlinglandslaget och har bl a tagit hem två OS-medaljer. Vilket har varit deras vinnande recept? Utgångspunkten är fyra ledord: glädje, positivism, trygghet och fokus. Ja svårare än så är det kanske inte. Men förstås, det gäller att klä orden med innehåll, göra dem levande.

Precis som jag gjort i denna krönika sätter alldeles för många chefer upp fina ledord och vackra sanningar om vilket ledarskap man vill ha. Till syvende och sist är det ändå handling som gäller för att få ledarskapet levande. För ingen eller inget lever utan omsorg. För att vara en framgångsrik ledare krävs att du ombesörjer ledare i dig. Och visar ledaren omsorg.

Kenth Åkerman
Ledarskapsexpert, inspiratör, Cert NLP Trainer, mental coach och författare. Författare till bl a ”Konsten att få andra att prestera. Praktiskt handbok i coachande ledarskap.”comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022