Tillit, vad är det för dig?

2013-11-23

Fick en fråga från en vän på Facebook som triggade igång följande tankar kring begreppet tillit. Tillit är att lita på någon fullt ut. Tillit är en förutsättning för djup vänskap, bra relationer och bra ledarskap. Tillit till personer. Tillit till processer. Tillit till människor. Tillit till livet.

Tillit --> trust (eng) --> truth (eng). 

När du inte kan se, höra eller veta vad som är sant själv behöver du tillit. Behöver du själv kolla ut genom rutan när nägon säger att det snöar har du inte fullständig tillit till personens utsago. Kanske baserat på att du inte litar (har tilltro/tillit till personen). 

När en person lovar att göra något kan du känna fullständigt lugn inför att det blir gjort, men med en annan är du tveksam redan från början: "Det tror jag på när jag ser det...!". 

Ha tillit -->Att tro. Tro på andra. Tro på vad dem säger och gör. Tro på deras avsikter och deras förmåga. 

Tillit är en känsla som påverkar dina egna tankar och ditt beteende. Vi har alla olika "mönster" för hur vi skapar tillit (och icke-tillit) till andra människor. 

  • Vad behöver den andra säga eller göra för att du ska känna tillit? 
  • Hur lång tid tar det?


Fundera på en person som du har hög tillit till. Hur kommer det sig? Vad behövde hända? Hur lång tid tog det? Fundera sedan på en person du har låg (eller lägre) tillit till. Ställ samma frågor till dig själv.

Bli inte förvånad om du får olika svar. Två människor kan säga eller göra exakt samma sak (ex: något du ogillar). De ene accepterar du, den andra förkastar du: "Vad var det jag sa..." "Inte nu igen...". Det handlar om tillit. Tillit måste du förtjäna - hur då?

Jag ser att tillit också hänger ihop med mod, rädsla och om du är introvert eller extrovert. 
Tillit kan du inte beordra, den måste du förtjäna. I ord. I handling. 

Tillit är olika för olika människor. Tillit är dubbelriktat precis som ordet, men behöver inte vara samma för båda personerna. Bara för att jag har hög tillit till någon annan (ex en kollega eller vän) behöver inte nödvändigtvis kollega/vännen ha tillit till mig.

Tillit: 
- är att tro på någon eller något
- är en känsla
- är dubbelriktad
- kräver visst mått av mod
- är olika för olika människor
- finns alltid, men graden av tillit (på en skala 1-10) varierar

Vad är tillit för dig själv? Hur skapas den? Och vad händer när du inte har tillit?

Taggar: Testcomments powered by Disqus

Relaterade inlägg

Äventyr

Låter du andra definiera dig?

2014-03-04

Händer det att du själv säger till andra att "du är ju sådan", "du har alltid varit sådan" eller "du har aldrig kunnat...", "du har aldrig tidigare gjort så varför ska du försöka".

Äventyr

8 TIPS: Hur håller du ditt nyårslöfte?

2014-01-01

Juldagarna har passerat och nyår är här. Dags att vända blad. En 365 dagar oskriven bok ligger framför oss alla. Hur och vad ser du fram emot under året? Vilka planer och mål har du? Vad vill du kunna se tillbaka på när vi skriver december 2014?

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022