Avundsjuka som drivkraft?

2012-02-13

Fick en fråga häromdagen av en person som just varit på en av mina föreläsningar:

"Nu undrar jag bara om avundsjuka som drivkraft, dvs. jag har väldigt lätt att bli avundsjuk på framgångsrika personer. De kan vara framgångsrika antingen i privatliv eller affärsliv och det är oftast strävan att "leva deras liv" som driver mig framåt. Problemet är bara vem det är kan skifta ganska fort och att avundsjuka inte känns som den mest sunda motiveringsfaktorn. Var bara nyfiken att höra om du hade någon bra tanke angående detta...?"

Frågan triggade igång följande tankar från mig:

Att finna sin egen drivkraft är en av nycklarna för mer balans och framgång. Och framförallt för att du ska känna dig nöjd med den du är och det du gör. Att göra och vara den du vill vara. Kopplingen till tron och känsla för dig själv ligger nära tillhands.

Vi har alla dagar och stunder när vi inte tror att vi räcker till eller inte är älskade. Men DU VET att du räcker till. DU VET att du gör bra saker. DU VET att DU ÄR BRA och ÄLSKAD, eller hur? Det gäller att du själv finner redskap för självbekräftelse, kanske i en liten bok där du skriver vad du är bra på och vad du gör bra. Skriver ned när du gör saker som ger energi och när du känner glädje. Det blir din GOBOK helt enkelt :-)

Vet inte hur gammal du är, men det låter som du är ganska ung, har jag rätt...?
Oavsett din ålder, vill jag att du verkligen lyfter blicken och ser vad du vill och vart du vill. Skriv ned dina styrkor i vad du kan, vem du är och vad du gör idag. Listan blir säkert lång annars får du fundera en stund till, fråga människor runt omkring dig. I detta kan du säkert finna egenskaper och beteenden som är mycket positiva. Saker som ger dig underlag för vad och vem du är när DU är som BÄST! Och vad du gör då. Varför du du detta? blir sedan en avgörande fråga.

För vem gör du saker?
När du gör saker för andra kan du göra det av omtanke, men också av plikt.
När du gör saker för dig själv, "inifrån kommande" kan det vara för att du "måste" (tvång) eller för att du vill (lust).

Alla fyra är ok (omtanke, plikt, tvång och lust). Ju mer "omtanke" och "lust"-grejer du gör, desto skönare känslor kommer du säkert känna. Känslan, tillståndet är det som skapar framgången. Är du i ett gôtt tillstånd blir nästintill allt möjligt, eller hur?

Vissa saker är "måsten" (GLVP), kanske saker som hindrar dig från att göra det du egentligen vill. Det är sannolikt roligare att göra saker av LUST, för att du vill, eller hur? Men tveka inte att ta tag i "måsten", just do it, och känn känslan när det är gjort. Mänsklig motivation, både din och min, bygger på både piska och morot...

Kan du svara med stark röst och samstämmig i både kropp och känsla: "därför, DÄRFÖR, DÄRFÖR gör jag detta!" Då har du verkligen funnit din drivkraft.

Sluta jämföra dig med andra
Att jämföra dig med andra, där du negativt klankar på både dig själv eller den andra personen, hjälper ingen vidare. Du kommer bara lägga fokus på fel saker. Du kommer sannolikt aldrig vara nöjd utan bara känna dig otillräcklig. Du ÄR okej som DU är!
Risken finns att du istället lever någon annans liv. Och alla har upp och nedgångar vågar jag påstå.

Frågan kvarstår;

  • vilket liv vill du leva?  
  • När du gör det du älskar, vad gör du då?  
  • När du har haft en "kanondag", vad har du gjort då? 
  • Och framförallt HUR har du gjort?

Det är genom dessa frågor du finner vad du brinner för. Finner det du älskar. Finner det som driver dig.
Det finns så mycket som man INTE MÅSTE GÖRA. Lär dig välja bort saker. Våga välja bort saker.
Dessutom är det mesta övergående... BRYT mönster, gör något annat, gör tvärtom. När du fastnar i för mycket eftertanke och reflektion kan "görandet" få dig att komma loss.

Att se på andra och triggas att kämpa hårdare, ta i mer eller att göra på ett annat sätt med de mål och aktiviteter du håller på med är inget osunt i sig. Men att hela tiden kolla på grannen och känna avundsjuka är nog inget bra sätt, vilket du själv antyder. Titta istället närmare på vad det är som dessa personerna gör som är så bra (modellera), ta efter deras HUR om du vill MEN gör på DITT sätt.

Jag lovar dig, allt dem gör är inte bra utan du har många saker som du kan lära dessa personer! Ta bara det som hjälper dig och låt personerna för övrigt leva sitt liv på sitt sätt.

Hoppas att detta kan leda dig vidare i dina tankar!

(Du triggade igång mig ordentligt, tack för det. Det är just frågor av denna arten som jag brinner för att svara på. Dessutom har du nu hjälpt mig att skriva ett nytt blogginlägg till coachtipset.se. TACK!)comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022