Måndagspepp: Sätt stopp för gnällkulturen

2012-04-16

Det är underbart kul att starta måndag morgon hos gänget i P4 Morgon. Idag i en solig studio 41 i Kanalhuset i Göteborg var Cicci och Anna-Karin programledare. Anna-Karin hade ryckt in istället för Harald. Stoppa gnället på jobbet var temat... Lyssna här!

Här följer inslaget i text...

Stoppa gnället!

Förra måndagspeppen handlade om att säga JA. Ja till livet. Ja till möjligheten. JA till dig själv. Direkt från Livsstilsresan i Turkiet. Idag kommer det istället handla om att säga NEJ!

Det är måndag morgon på jobbet och samma människor som kommer, klagar och gnäller över samma saker  - igen! Känns det igen?

Dåligt väder, man hann inte med det man skulle… Klagomål, gnäll, jobbigt hemma, exet som inte ställer upp och tar hand om barnen, mannen som gjort slut, tonåringar som inte gör som de ska… Du har hört det förut… Det är inte så här man vill starta sin arbetsvecka, egentligen eller hur?     

- Hur gör du för att minska eller få stopp på gnället?

VI får det vi ACCEPTERAR. Gnällkultur är inte en persons ansvar. Dålig stämning är inte en som ansvarar för. Vi är ALLA delaktiga i det som händer. 

- Vi har behov av att bli sedda och uppmärksammade (signifikans), ingen vill smyga runt som en del av tapeten.

-Vi har behov av att vara behövda och ”älskade” (relationer), inte många klarar sig i längden utan människor runt sig och bra relationer.

- Vi har också behov av trygghet.

Behov som vi alla känner till och har mer eller mindre behov av. Behov som vi alla har och som behöver fyllas. MEN är det kanske dessa behov som sätter krokben för oss andra som får stå ut med gnället på jobbet?

Jag brukar ge följande tips: Det sämsta du kan göra är att ”ge luft” åt gnället. Då ger du näring åt behoven. Kommer personen sluta? Troligen inte. Måndag morgon blir istället perfekt stund för att bli sedd, känna sig älskad/behövd och då får man också sin trygghet och tänker:
 ”Gott att vara tillbaka på jobbet igen, här förstår man mig och hur jag har det…” 

Tre tips! Säg NEJ –  stoppa snacket
”den historien har jag hört förut…” eller ”ska du köra samma visa igen är jag inte intresserad av att lyssna…”
Säg NEJ – sätt tidsgräns… ”förstår att du har det jobbigt, men hur länge ska vi höra samma historia, det är ju… flera månader sedan detta hände…”
Säg NEJ – bryt mönster/vänd på snacket
”Och vad har varit bra, funkat i helgen…?”

Skillnaden mellan jargong och gnäll är hårfin
Och se också upp för vardagsjargongen (dåliga historier, skitsnack om kunder, ”stämningen är rå men hjärtlig”) som när vi accepterar den, lätt kan bli en del i kulturen. På gott och ont. Det du accepterar är du delaktig i. Du kanske t o m är med och

Avslutande ord:
Stoppa gnället. Sätt ned foten. Hur länge ska det få pågå? Våga säga nej, nu räcker det. Ge inte luft och vingar till negativ jargong och gnällkultur. Lika viktigt: akta dig för att själv bli en spridare…
För dig som vill få mer pepp och verktyg, gå gärna in på coachtipset.se där du även hittar min blogg. Givetvis finns jag också på FaceBook.

Och KOM ihåg: Gör du inget, får du inget! comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022