"Det går lika bra med selleri ..."

2011-07-06

Det är lätt att bli beroende. Det är lätt att hamna i en vana. Bra eller mindre bra det bedömer du själv.

Oftast dock gör vi saker för att vi vinner på det, kanske inte direkt, utan indirekt. "Secondary gain" kallas det på psykologi-språk. Det är inte det du gör som ger dig den känsla du vill ha eller uppfyller ditt behov. Det är vad det du gör i sin tur ger dig. 

Det är inte cigaretten som du egentligen gillar, det är fem minuters avkoppling du vill ha. Det är inte vinet i glaset, utan känslan av "nu är det semester". Det är inte jobbet med att klippa gräset som är det roliga, utan berömmet eller känslan efteråt. Det är inte femte koppen kaffe du mår bra av, det är att få sätta dig ned en stund som ger avkoppling...

Men, när du gjort något tillräckligt länge eller ofta blir det ett beroende och du "tror" då att det är ciggen, vinet, kaffet eller att du "måste" klippa gräset för att må bra.

För är det inte trots allt må bra allt handlar om. Att bli sedd. Att bli uppmärksammad. Att ha en känsla av att vara någon. Att få höra att man gjort något. Och måste vi alltid göra något. Eller?

Att klippa gräset kan handla om kärlek. Jag tycker inte alltid det är roligt, men jag vet att min fru uppskattar en fin trädgård. Att ta ett glas vin kan handla om att finna gemenskap, skapa och upprättahålla relationerna. Men som Verner & Verner sa på 80-talet: "Det går lika bra med selleri!" 

Vad är du beroende av som egentligen är något annat du vill åt?
Hur skulle du kunna uppnå det istället, på ett kanske mer positivt och hälsosamt sätt?comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022