Jakten på mening

2011-01-02

"En finansman som finner mening och nöje i sitt arbete - som alltså är i sin bransch av rätt anledning - lever ett mer andligt och tillfredsställande liv än en munk som lever i sitt kloster av fel skäl" orden är Tal Ben-Shahars i boken Lyckligare.

Jag är villig att hålla med. Ibland ser vi storögt och med avund på alla de som mediterar, gör dagliga avslappningsövningar, är mindfulla och har rätt andningsteknik. Och förminskar oss själva som kanske får samma effekt av en promenad med hunden, en god bok eller varför inte jobba med det som man älskar. Samtidigt förundras vi över hur andra kan jobba så mycket, hela tiden "göra saker" och aldrig vara stilla. Dem kan inte vara lyckliga, eller? 

Igår kan vi inte påverka, mer än med reflektion och lärdom. Morgondagen kan vi inte leva idag. Så kvarstår nuet. Vad ger dig mening nu? Vad gör du med lust? Vad gör dig lyckligare?

Du kan gräma dig över att det regnar eller så samlar du gänget för en regndans. 
Ett härligt ögonblick i nuet och något att minnas för framtiden.

Förutsatt i detta är att jag tror att alla människor är lyckliga, i alla fall om du lever i västvärlden och inte i misär eller under förtryck. Alla förutsättningar finns där i alla fall. Du kan inte påverka ditt genetiska arv, men resten. Både den fysiska omgivningen, dina val och beslut och ditt beteende. Kanske inte helt och fullt. Men det är inte heller de stora sakerna, de stora förändringarna som skapar glädje och lycka. Lyckan skapas på resan. Vad tror du?

Så, vad kan du göra som gör dig lyckligare nu och i framtiden, redan nu? comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022