10 TIPS stress - "Jag hinner inte..."

2010-05-26

Häromdagen höll jag utbildning där jag mötte en ledare och fick en fråga kring stress. "Kan du ge mig några tips?"

Mitt snabba svar blev följande:

 1. Det är inte det du gör som stressar dig, utan oftare tanken på det du inte gör. Tanken är större än de utmaningar du står inför.
 2. Att inte göra klart skapar begynnande surdegar, för det kommer alltid nya saker imorgon. Många har tre fack på kontoret: today, tomorrow och "to difficult". När du lägger saker i den sista lådan tenderar det att växa, i alla fall i tanken. Gör klart. Ta tag i det, för när du gjort det känns det som en lättnad. Det var ju inte så svårt ändå.
 3. Du har kontrollbehov. Vill ha fingrarna i syltburken. Vill ha koll på allt. Kanske ett utslag av att du vill visa din makt?
 4. Bristande tillit. Till din förmåga, tron på dig själv. Och tron på andra runt omkring dig.
 5. Höga kvalitetskrav på dig själv, kanske alltför höga? Det är okej att vara "tillräckligt bra". Ofta kommer inte andra tycka att du gör ett dåligt jobb om du väljer bort vissa saker eller gör mindre. Kom ihåg att det kanske bara är dina egna krav du ska tillfredsställa.
 6. Lojalitet. Du är alldeles för lojal. Frågan är till vem? Vems krav och förväntningar?
 7. Du vill göra rätt. Varför delegera när du kan göra det själv?
 8. Lär dig välja bort! Du har för många "måsten". Allt är inte angeläget. Allt kan du inte heller ha inflytande över. Glöm det. Välj bort!
 9. Du har ansvar utan befogenheter. Känner dig kanske "inlåst". Tydliggör din roll, förväntningar på dig och dina arbetsuppgifter.
 10. GLVP. Ibland är det bara att Gilla Läget och Vara Positiv. 
 11. Du missar att vila, fira, njuta och återhämta dig. En stund varje dag, en längre stund varje vecka, någon dag varje månad. Tid för dig själv. Var tydlig till din omgivning. Bestäm dig och ta "din tid".  

 
Hokus Pokus - ändra fokus!comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022