11 tips att hålla motivationen vid liv

2010-07-05

Hur håller du motivationen vid liv. Eller, måste man hela tiden "göra" något. (För dig som nu tänker och säger: nej! Att inte göra något är att också göra något, när du medvetet valt att göra det. Vilket också är underbart.

Dessa tips fungerar framförallt på "rutingöromål", alltså saker som inte behöver så mycket av din hjärnkraft, kreativitet och fokus. Nedanstående får inte ta fokus ifrån resultatet...

Här är 11 tips:

 1. Tävla med dig själv.  När jag jobbade på bank för många år sedan blev småningom insättningar, uttag, utländsk valuta med mera rutin som det kan bli med alla jobb och sysslor. Vissa saker ska bara göras. Vad gjorde jag då? Började tävla med mig själv: hur många kunder hinner jag på ett proffsigt sätt att expediera på säg: 10 minuter. Jobbet blev roligare, tiden gick fortare...

 2. Gör det lite bättre. Sätt en extra "touche" på det du gör. Vad skulle du kunna göra som kanske t o m underlättar och utmanar dig när du gör det. 

 3. Se det som första gången. Låtsas som om det var första gången du gör det. Vilket fokus och koncentration krävs? Hur skulle du då göra?

 4. Gör det närvarande! Gör det du ska göra med alla sinnen, fullständigt närvarande. Se detaljer, lyssna till ljud och känn känslan. Var uppmärksam.

 5. Det viktigaste i ditt liv. Hur skulle du betett dig om det du ska göra är det viktigaste i ditt liv? Eller varför inte: du ska göra det och det är det sista du gör. Hur vill du göra det då? 
  Du kanske kommer på att det inte är så viktigt - gör det inte!

 6.  Gör det annorlunda. Gör det på ett annat sätt. Gör det baklänges. Gör det med vänster hand. Gör det samtidigt som du gör något annat. Hur skulle en golfare gjort det? Om du varit ombord på ett rymdskepp, hur skulle du gjort det då? Gör det ... annorlunda! 

 7.  Bjud in andra. Skapa delaktighet i det som ska göras. Det går oftast fortare och blir roligare. 

 8. Gör något annat. Bryt med att göra något annat - tillfälligt. Fastna inte i "det andra" eller gör det till en ursäkt för att inte göra det du ska göra. Du har då istället blivit en professionell uppskjutare.

 9. Morot eller piska? Ge dig själv en morot "om jag gör... då får jag." Funkar bäst på rutiner.

 10. Tävla med andra. Tävla med din kollega, utan att säga det. För att avsluta mitt exempel från bankkassan för många år sedan; jag tävlade med en kollega om hur många kunder jag kunde betjäna på samma tid som han, hur fort jag kunde stämma av kassan (och sedan fick jag hjälpa honom att finna felen...) etc.

 11. MMS - Mening, Mästerskap och Självstyre. Finn mening, gör det till ett mästerskap - ditt mästerskap och styr själv vad, hur, när och tillsammans med vem.


comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022