Optimisten och pessimisten - var lägger du fokus?

2010-01-22

Här är en av mina favorithistorier som jag ofta berättar vid mina föredrag:

Två killar i 5-6 års åldern hade helt olika syn på livet. En var positivt inställd till det mesta medan den andra var helt tvärtemot, inget var riktigt bra. Vi kan kalla de två ”optimisten” och ”pessimisten”.

På dagis blev man fundersam och gjorde en enkel test. Först fyllde man ett litet rum med leksaker och släppte därefter in ”pessimisten” – nu borde han bli i alla fall lite glad! Jo, men bara för ett ögonblick. Han gick in i mitten av rummet och utbrister:”Så mycket leksaker har jag aldrig fått!” 

Hmm, tänkte lärarna… "Vad göra för optimisten?" En av lärarna fick ett infall, ringde till bonden en bit bort och bad honom komma med ett lass gödsel, alltså ”hästskit” på ren svenska. Man tog ut leksakerna och fyllde istället rummet med dyngan. Och släppte sedan in pojken.

Nu måste han väl bli lite nedstämd – ja, men bara för en kort sekund. Han går sedan in till mitten av rummet och börjar systematiskt gräva sig igenom hela rummet. Kommer därefter utspringandes flåsande. Lärarna undrar vad dom ska ta sig till. Men först frågar de killen hur han tänkte.

Han svarade: ”Jo, med så mycket hästskit, så måste det finnas en häst någonstans!”

Reflektion: Vad lägger DU fokus på hästarna eller hästskiten? Och vad gör din omgivning?

 comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022