Kvinnans hjärna ÄR större!

2010-04-08

Hjärnan har alltid fascinerat mig, nåja, inte alltid, men sedan jag själv började fördjupa mig inom personlig utveckling för över 10 år sedan. Jag har trott (läst någonstans) att kvinnans hjärna är större än mäns. Men har nu fått annan information:

Enligt Louann Bricendine, författare till The Female Brain (Den kvinnliga hjärnan) är mannnens hjärna 9% större än kvinnans, även om man tar hänsyn till kroppstorlek.

Är kvinnor då mindre smarta? Nej är svaret (och det vet vi killar, även om vi inte vill erkänna det, eller hur?) Män och kvinnor har lika många hjärnceller, fast de är tätare packade hos kvinnan. En slutsats jag drar då är att kopplingarna, synapserna, mellan hjärncellerna är kortare. Detta i sin tur borde innebära att kvinnor är snabbare i hjärnkontoret än vi killar...

Kvinnor har övertaget... 

När det gäller språk och hörande har kvinnor 9% fler neuroner (hjärnceller). Hippocampus, som är förknippad med minnet är också större, samt banorna som uppmärksammar emotioner i ansiktet hos andra. Sammantaget gör detta att kvinnor är bättre på att samtala, har övertag när det gäller emotionell intelligensoch bättre förmåga att lagra komplexa minnen.

.... männen har 

fler processer i amygdala, det område som reglerar rädsla och aggressivitet. Kan kanske förklara att män har lättare att snabbt bli arga och ta till våld i fysiskt hotande situationer.

Kvinnors hjärnor upplever också mer stress vid samma situation jämfört med en man.

Intressant eller inte, men då var det konstaterat i alla fall...comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022