Bli atlet: Skaffa ritualer!

2009-09-15

För att skapa trygghet använder sig flera av de riktigt framgångsrika atleterna sig av olika typer av ritualer. Du har säkert också dina vanemönster, saker som måste göras för annars går det inte bra.

Du kan själv se ritualer som olika personer gör genom att bli uppmärksam på det. Oftast görs de strax före prestationen, men kan också ske i samband med målgång eller liknande. Medvetet eller omedvetet gör vi saker. Om du inte gör det utan någon som helst medvetenhet är gränsen till skrock och "ticks" hårfin. Om du gör det med avsikt (eller genom upprepad betingning/inlärning) kan du få fram oanade krafter...

Detta gör och gjorde några av våra svenska idrottsstjärnor:

Charlotte Kalla (skidor)Går igenom starttiderna kvällen innan. Går igenom banan. Använder sig av mantran, typ: "Jag är stark på andra varvet".

Stefan Holm (höjdhopp)Duschade och rakade sig alltid på tävlingsdagen (annars skäggstubb). Använde samma par tävlingskalsonger.

Björn Borg (tennis): Lät skägget växa (Wimbledon). Tre studs före serve.

Ingemar Stenmark (alpint): Luftade glasögonen tre gånger före åket. "Laddade" också in banan genom att gå den och sedan mentalt "åka den".

Carolina Klüft (friidrott): Slår handflatorna på låren för att vakna till liv.

Therese Alshammar (simning): Fyra jämnfota hopp efter uppvärmning. Anser annars att hon inte vill bli "fast" i en ritual.

Ta dig en funderare på:

  • Vad har du för ritualer som du "måste göra" för att det ska gå bra?
  • Vilka positiva ritualer skulle du kunna införa?
  • Vad har du för ritualer som snarare är ticks, skrock och kanske t om med undanflykter?


Dessa ritualer fungerar också som ankare (betingad stimuli som ger betingad respons) och utlöser till för situationen positiva tillstånd. Ankare används mycket i den mentala träningen, men är alldeles ypperlig att ha tillhands i vardagen också.

Din knopp och kropp har förmågorna, varför inte utnyttja dessa.comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022