Bryta mönster och skapa nya vanor

2009-03-04

För att skapa en ny vana behöver du förstås först bryta den gamla. Det kan handla om ett nytt tankesätt, en ny känsla eller ett nytt beteende. Det är lättare att gå den upptrampade stigen än en helt ny. Det går fortare att välja motorvägen än att köra den längre ”turistvägen”.

Det är tryggare att göra som du alltid gjort istället för att prova något annat… Det finns osynliga spår i din hjärna, precis som i en CD skiva. Och du måste plocka ut den gamla skivan innan du sätter in en ny i spelaren ;-)

Ju mer tydligt du bryter beteendet, vanan, tankespåret – både för dig själv och andra. Ju mer känslor, syn och hörsel intryck du har med. Ju mer du överröstar den ”gamla CDn”. Desto säkrare är det att du inte hör den gamla igen. Och oavsett, kommer du troligen bli vara medveten när du nästa gång är på gång att spela skivan. Detta är inte ett misslyckande, vilket många väljer att se det som, utan ett gott resultat. Du lever ett mer medvetet liv.

Och kanske också ett mer meningsfullt liv. Du har ett eget val. För det är väl du som styr ditt eget liv, eller hur?comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022