Semesterstress?!

2009-06-29

Måndag förmiddag. Någon har startat sin semester, någon är i sluttampen och ska avsluta på jobbet för att ta sin efterlängtade semester, någon är mitt inne i semestern. Och sedan finns de som vill att semestern ska gå fort för att de har så mycket på jobbet...

1978 lagstadgades det om 5 veckors semester i Sverige. En del har en lång, lång lista på saker som bara måste göras, andra tar dagen som den kommer. Båda kan må bra, men båda kan också bli stressade. Stressade av att ha mycket som "måste" göras (läs tidigare bloginlägg) eller stressade av att inte ha något på "sin lista".

Sedan några dagar har vi högsommar med 25-30 grader och sol. Ta vara på den. Koppla av och njut, det mesta kan vänta.Solen väntar inte!

Stressad? 

Allt du kan göra är allt du kan göra. Och vill du inte göra det nu, sätt det på en lista för att göras senare. Det kommer alltid en tid för att göra det. Eller så blir något annat mer intressant. För vissa är det en stor lättnad bara att få skriva ned vad som ska göras och då kan hjärnan "tömmas".

Kom ihåg:
- Gör en lista så tömmer du din hjärna på allt som pockar på uppmärksamhet.
- Vad måste verkligen göras nu?
- Vad kan du börja med?
- Vilka saker kan du kombinera? (åka och handla och ta den där lunchen med kompisen, utflykt till stranden och på vägen hem hämta virke på brädgården, klippa gräset samtidigt som du lyssnar på Stig Larssons spännande trilogi... bara du vet)

Och framför allt,
vad behöver du inte göra?

Glöm inte att njuta, ladda och "bara vara". 
Och tänk på att vissa vill verkligen "bara vara" och andra behöver ha ett mål, något att göra eller att se fram emot för att må bra. Du som är i en relation, prata med din respektive om hur de vill att semestern ska ha varit och vad som ska behöva hända för att de ska känna att det varit "den bästa semestern i deras liv"?

Ni kommer säkert ha olika saker i tankarna och på er "lista". Se sedan vad ni själva kan ha inflytande över och gör det. Det kanske handlar om att göra saker tillsammans, med barnen eller var och en på sitt håll. Även barnen kanske vill ha semester från dig som förälder ;-)

Skriv gärna ned och fota för att sedan kunna minnas tillbaka så slipper du din egen kommentar: "Oj vad semestern gått fort. Vi har ju inte gjort någonting." 

Allt du kan göra är allt du kan göra. Njut, koppla av och ladda batterierna. Din semester blir vad du fyller den med.comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022