Minnen som skapar kraft

2009-07-09

Hjärnan har fyra grundläggande förmågor; att ta in information, att återskapa information, att fatta bestlut och att fantisera. Alla fyra är förmågor som du kan ta kontrollen över och använda till din fördel.

Enligt hjärnforskningen blir allt vi varit med om en minnespår i våra hjärnor. Och det oavsett om det hänt eller inte (vilket i sig är en orsak till att visionera och affirmera funkar så bra.). Dessutom funkar vi så att för varje gång vi tänker samma tanke eller minns en upplevelse bildas ett nytt minnesspår och minnet av händelsen blir allt starkare.

Att då återskapa positiva minnen och positiva upplevelser gör att vi också skapar en hjärna som innehåller fler plus. Är du redo för att skapa fler positiva minnespår?

Fundera på och skriv ned:

  • Vilket är dina roligaste stunder?
  • Vilka är dina mest äventyrliga stunder?
  • Vilka är dina mest romantiska stunder?


Och säg nu inte som min fru sa häromdagen på den första frågan. "Oj, de är så många...så jag ha svårt att nämna någon...". Om det är så många roliga stunder borde det vara enkelt att nämna säg 10 tillfällen.

Utmaning:
Utmana dig själv och alla i din familj. Ställ den första frågan runt middagsbordet och låt frågan gå laget runt bland vuxna och barn. Gör samma sak när ni har släktträff nästa gång. Eller ställ frågorna till gammelmormor/morfar eller till någon annan som står dig nära.

Utöver att du hjälper både dem och dig själv att minnas och återskapa goa stunder, så kommer ni säkert också få ytterligare ett tillfälle av djupare dialog att minnas ...

"Vilket underbart liv jag har haft. Jag önskar bara att jag hade insett det tidigare." Colette

 comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."
Kenth Åkerman 
Mobil: +46 705 29 21 80 

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka. Org nr: 556495-8980

© Kenth Åkerman, 2022