Förväntningar = Upplevelser, eller?

2009-02-20

Två personer går på samma lunchrestaurang. Äter från samma meny. Och har sedan som uppgift att skriva om upplevelsen. Även om det är olika dagar borde det vara hyfsat samma omdömen, eller?

Visst, vi är olika. Har olika preferenser, men som du ser på bilden ovan så blir det ibland skrattretande. Det får mig att ännu en gång fundera på vad det är som styr hur vi upplever världen utanför i varje givet ögonblick.

"Kinesen inspirerar inte" och "Genomtänkt matkoncept." 
"Rätterna är inte speciellt utsökta." och "Mustig smakrik"

Ja t o m restaurangen Lao Wai i Stockholm blev troligen så fascinerade
så man satte ut bedömningarna i fönstret. Det gäller att ha distans!

Är du köttfantast, kanske inte gillar kinakrogar generellt eller helt enkelt bara är på fel humör. Och dessutom får uppdraget att testa lunchen på en ny kinesrestaurang med vegetarisk inriktning. Ja då kanske det blir så här. Eller så kan det förstås vara så att kvaliteten skiftar kraftigt i vad man serverar. Men det sistnämnda betvivlar jag.

Fundera på: Vilka valda sanningar, erfarenheter och förutfattade meningar bär du på som ger dig dina upplevelser? Hur skulle det bli om du var som "ett blank blad" inför allt som sker och bara uppleva det för vad det är och inget annat?

Att sedan skribenterna når ut till en stor publik med sina budskap, oavsett hur 
rättvisande dessa är, är kanske det mest skrämmande. Vilket ansvar har en journalist?

Att vara ansvarig för vad du sprider vidare handlar om respekt. Att vara ansvarsfull i det du gör, säger och skriver handlar om att ha omtanke om de du möter. Jag vet inte om det i det ovan nämnda fallet är mediets ansvar. Budskapen kommer från två olika typer av tidningar, vilket du redan noterat, eller hur? Vilket i sig föranleder oss att tänka på vilka förutfattade meningar som kommer i våra tankar; Aftonbladet eller Svenska Dagbladet? Här kan vi föra in ytterligare en ingrediens - trovärdighet.

Fundera på: Vilken respekt visar du i det du sänder vidare? I rykten, hörsägen och sånt som du är med om. Hur ansvarsfull är du eller är det upp till andra att själva ta till sig eller inte? Hur trovärdig är du och vilken tillit skapar du?comments powered by Disqus

 "Att ändra går fort. Att skapa vanan tar tid."

Mobil +46 705 29 21 80

kenth@kenthakerman.com

Relationsbyggarna AB, Petter Emils Gård, 434 98 Kungsbacka.
Medlem i NSA - National Speaker Association Sweden

tf_medlem_sv_navy_webb.png

© Kenth Åkerman, 2022